Dohos szag

DOHOS SZAG = PENÉSZ A LAKÁSBAN

A dohos szag ott jelenik meg, ahol a páratartalom magasabb a kelleténél, és a falak átnedvesednek, majd penészesedni kezdenek. Ha a dohos szag kialakulásakor mihamarabb megtesszük a szükséges lépéseket megakadályozhatjuk, hogy a látható penész megjelenjen a falakon.


A dohos szagot a levegőben lévő penészgomba spórák okozzák. Minél erősebb a dohos szag, annál fertőzöttebb a helyiség levegője a penészgomba spórákkal!


A kellemetlen, dohos szagot csupán elnyomják a légfrissítők. Ha végleg meg akar szabadulni a dohos szagtól először a penészt és a spórákat kell elpusztítani, végül a penészesedés okát kell megszüntetnie!


!

VIGYÁZAT! Ha hosszabb ideig áll fent a dohos szag a helyiségben akkor az ott lévő bútorok, textíliák, könyvek és más használati tárgyak átvehetik a kellemetlen dohos szagot..


PUSZTÍTSUK EL ÉS TÜNTESSÜK EL A PENÉSZT ÉS A DOHOS SZAGOT!

A penész egy élő szervezet. Ha meg akarunk szabadulni a penésztől és ezzel a dohos szagtól, akkor nem elég ha csak a penésztelepeket tüntetjük el, a spórákat is el kell pusztítani, mert e nélkül a penész hamar újra megjelenik! Az ózonos penészmentesítés egyik nagy előnye más penészírtókkal szemben, hogy nem csak a falon lévő, látható penészt tünteti el, hanem a levegőben lévő penészspórákat is elpusztítja.


A dohos szagot okozó penész gyakran még nem látható amikor már a szagát érezzük a levegőben. Nagyon fontos, hogy ha a dohos szagot meg akarjuk szüntetni akkor a penészt mindenhonnan el kell távolítani. Ez általában a nehéz feladat, mert a penész gyakran bújik meg a szekrények mögött vagy más nehezen hozzáférhető helyeken. A ózonos penészmentesítés ezért jó megoldás, mert az ózon gáz halmazállapotú, így eljut azokra a helyekre is ahová más penészírtó vegyszer nem.


Az élő penész festéssel nem tüntethető el véglegesen. Ha az élő penészt lefesti, akkor az nagyon hamar átjut a festékrétegen és láthatóvá válik, tovább terjeszkedik!


Számos esetben úgy igyekeznek a penészképződést megelőzni, hogy a penészgombák növekedését, szaporodását gátló anyaggal impregnálják a tapétát, a parkettát vagy ilyen anyagot kevernek a falfestékhez. Ezek a penészképződés megakadályozása szempontjából kétségtelenül hasznos megoldások azonban más irányú veszélyeket rejthetnek magukban: kipárolgásuk esetleg egészségkárosító lehet. Ennek legnyilvánvalóbb példája a formaldehiddel impregnált tapéták és parketták, amelyeknek jelentős a formaldehid kibocsátása.


Tipp:

Penészes helység festése előtt mindenképpen ajánlott egy ózonos penészmentesítő kezelés elvégzése.Miért az ózon a legjobb a penész és a dohos szag megszüntetésére?


Nagyon fontos, hogy az ózonos kezelés vegyszermentes eljárás, ugyanakkor a leghatékonyabb a penészgombák elpusztításában. Az ózon nem csak a látható penészt pusztítja el, hanem kiírtja a penészgomba spóráit a helyiség minden pontján és a levegőben is, ezzel megakadályozza a szaporodásukat, és megszünteti a penészgombaspórák egészségre káros hatását valamint megszünteti a dohos szagot a helyiségben. A kifejlett - moha szerű - penésztelepekkel szemben az ózon hatása látványos, a penész elpusztul, kifehéredik, porózussá válik és egyszerűen letörölhető. Rendszeres ózonkezelés a penészgomba számára ideális környezetben is képes visszatartani a penész elszaporodását. Az ózonos kezelés nem igényel semmilyen előkészületet, vagy a helyiség kipakolását.Mit kell tenni a penészmentesítés után?

Az ózonos penészmentesítés után garantáltan higiénikus lesz a környezet, azonban a penészfolt a falon megmaradhat mert a penészgomba festékanyaga elszínezheti a falat. Ezt próbálja meg enyhe tisztítószeres vízzel eltávolítani.A penészfoltok felületi kezelése nem megoldás!

A penészesedés legnagyobb egészségügyi veszélyét a penészspórák jelentik amelyek jelen vannak a helyiség minden pontján. Ha csak a kialakult penészfoltot kezeli valami felületkezelővel, akkor tulajdonképpen csak a penész látható részét tünteti el de valójában az egészségügyi veszélyt jelentő penészspórák ugyanúgy a levegőben maradnak. Az ózonos kezelés hatására nem csak a falon lévő penészfolt pusztul el, hanem a helyiség levegőjében lévő penészspórák is sőt a helyiségben lévő berendezési tárgyakon, lakástextíliákon megtelepedett penészspórák is elpusztulnak, így teljes mértékben megszünteti azok egészségkárosító hatását.


A penész ellen vegyszerekkel védekezni annyit tesz, mint kicserélni az egyik káros anyagot egy másikra.