Egészségügyi kockázat

DOHOS SZAG = PENÉSZ A LAKÁSBAN
A gomba spórák amelyek biztosítják a penészgombák szaporodását és terjedését, nem maradnak meg a penészes falfelületen vagy csempe fugában. Ezek az apró szabad szemmel nem látható spórák tömegesen kerülnek a légtérbe. Egy átlagos lakótérben légköbméterenként 200 gombaspóra még éppen elviselhetőnek számít. 200-500 közötti számban jelenlévő gomba spóra jelentős terhelést ró a légző rendszerre és a szervezet immunrendszerére. 500 fölötti légköbméterenkénti penészspóra szám már kifejezetten káros a légző rendszerre és a szervezet különféle kóros reakcióit idézheti elő.
A háztartások mintegy 40%-ában magas a páratartalom, ami ártalmas hatással van a közérzetre, egészségi állapotra. A párásodás az asztmásoknál légzési nehézségeket, sőt fulladást okozhat, illetve egészséges embereknél is kiválthat asztmatikus tüneteket. Orvosi megfigyelések szerint a magas páratartalom miatt frusztráció, szorongás, levertség, betegségtől való félelem is kialakulhat, és a reakcióidő csökkenését is eredményezheti. Amennyiben a párásodás mellett nincs megfelelő lakás szellőztetés biztosítva, a falak penészedni kezdenek, nedvesednek a nyílászárók, leválik a tapéta.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete is (World Health Organization - WHO) felhívta a figyelmet, hogy a penészes környezet számos egészségügyi kockázatot hordoz magában, mely különösen a légzőszervi panaszoktól szenvedőknek lehet veszélyes.

A penésznek olyan melléktermékei is lehetnek, melyek erőteljesen allergizálhatnak, irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is - még akkor is, ha egyébként nem vagyunk allergiásak. A penészérzékenység hasonló tünetekkel jár, mint bármilyen más allergia. Ezek közé tartozik az orrfolyás és orrdugulás, az orr- és torokviszketés, tüsszögés, fokozott könnyezés.

A legérzékenyebbeknél, a légzőszervi betegségtől szenvedőknél vagy a legyengült immunrendszerűeknél a penész fokozhatja a már meglévő betegségek tüneteit és ha sokáig penészes környezetben vannak, akkor újabb betegségeket is okozhat. Különösen az asztmások vannak veszélyben. Bizonyos penészgombafajták súlyos tüdőbetegségeket, fertőzéseket, a tüdő szöveteinek hegesedését okozhatják.

Tüdőgyógyászatban számos panasz visszavezethető a penészes lakásokra, mint kiváltó okra.
Egy esettanulmány leírta, hogy egy család évek óta küzd a penésszel, a gyerekek állandóan betegek. Kiderült, hogy ennek a nyirkos, vizes falakon kialakuló penész az oka. Sokan nem is sejtik, hogy milyen súlyos problémát jelent a házban megbújó penész. A penész mérgezés egy igen alattomos betegség. Kezdetben allergiás tüneteket okoz, de végső stádiumában legyengítheti az immunrendszert és akár komoly asztmás rohamot is okozhat.
A penészesedés okozhat súlyos betegségeket úgy is, hogy a toxinjaik a penész által termelt mérgező anyagok okoznak különböző gyulladásos betegségeket a szervezetben.
A penész leggyakrabban a lakásban barna vagy fekete színű, de megjelenhet egy másik ami kék vagy zöld árnyalatú. Sokszor rejtve marad pl. tapéta vagy bútorok mögött, de gyakran jelennek meg a foltjai falakon ablakkereteken. Kutatások alátámasztják, hogy ha hosszabb ideje együtt élünk a penésszel akkor káros egészségügyi hatása elkerülhetetlen. Tüsszögés, orrfolyás, szemvörösség, szemviszketés, aszmatikus panaszok: a nehéz légzés, köhögés jelentkeznek. A penész a régi és új lakásokban egyaránt megjelenhet.
A penészgombák levegőben szálló spóráit ha akarjuk, ha nem, belélegezzük. Bár nem mindegyik spóra mérgező, szinte az összes irritálja a nyálkahártyákat. Emiatt egy idő után szemviszketés, orrfolyás, torokkaparás, köhögés jelentkezik.

Ha sokáig kitesszük magunkat a rossz, penészspórás levegőnek, akkor allergia, asztma, más krónikus légúti betegségek is kialakulhatnak. A penész bizonyítottan felelős lehet a bőrproblémák, a depresszió, néhány szív- és érrendszeri kórkép, illetve csont- és ízületi megbetegedésekért is.
A PENÉSZ OKOZTA 11 LEGGYAKORIBB TÜNET:
  • Asztma, valamint orr- és arcüregi problémák, mint például a légszomj és a köhögés

  • Szemproblémák, mint a fényérzékenység és a vörös szem

  • Fejfájás vagy memória problémák, baj az éleslátással

  • Fáradtság, gyengeség

  • Zsibbadás és bizsergés

  • Olyan izomgörcsök, melyeknek nincs nyilvánvaló oka, ízületi fájdalom

  • Emésztési problémák, beleértve a hasi fájdalmat, hasmenést, hányingert, étvágybeli változásokat

  • Túlzott szomjúság és gyakori vizelési inger

  • Remegés és szédülés

  • Fémes íz a szájban


A legveszélyeztetettebbek a gyermekek

A penészes lakásban élő gyermekek egészségi állapota – összehasonlítva a nem penészes lakásban élő gyermekekével – minden tekintetben sokkal rosszabb volt. A penészes lakásban élő gyermekeknél 62%-kal gyakoribb volt a bronchitiszes, 67%-kal az asztmás, 67%-kal az allergiás tünet. A betegség fogalmát ki nem merítő különféle gyermekkori panaszokat is 37%-kal nagyobb arányban jelezték azon gyermekek szülei, akik penészes lakásban éltek, sot a neurotikus, depressziós panaszok többlet-kockázata is 70%-os volt) főleg az újszülöttek, hiszen a penész nemcsak allergiát okoz, de a többi allergénnel szemben is túlérzékennyé tesz. Így akár más típusú allergiák is kialakulhatnak miatta. Ha pedig valamilyen okból legyengül az immunrendszer, akkor egyes penészfajták a tüdőszövetet is megtámadhatják. Olyannyira, hogy a kialakuló penésztelepek akár halálos fertőzéseket is okozhatnak.


PUSZTÍTSUK EL ÉS TÜNTESSÜK EL A PENÉSZT!
A penész egy élő szervezet. Ha meg akarunk szabadulni tőle akkor nem elég ha csak a penésztelepeket tüntetjük el, a spórákat is el kell pusztítani, mert e nélkül a penész hamar újra megjelenik!

A dohos szagot okozó penész gyakran még nem látható amikor már a szagát érezzük a levegőben. Nagyon fontos, hogy ha a dohos szagot meg akarjuk szüntetni akkor a penészt mindenhonnan el kell távolítani. Ez általában a nehéz feladat, mert a penész gyakran bújik meg a szekrények mögött vagy más nehezen hozzáférhető helyeken.

Az élő penész festéssel nem tüntethető el véglegesen. Ha az elő penészt lefesti, akkor az nagyon hamar átjut a festékrétegen és tovább terjeszkedik!
Számos esetben úgy igyekeznek a penészképződést megelőzni, hogy a penészgombák növekedését, szaporodását gátló anyaggal impregnálják a tapétát, a parkettát vagy ilyen anyagot kevernek a falfestékhez. Ezek a penészképződés megakadályozása szempontjából kétségtelenül hasznos megoldások azonban más irányú veszélyeket rejthetnek magukban: kipárolgásuk esetleg egészségkárosító lehet. Ennek legnyilvánvalóbb példája a formaldehiddel impregnált tapéták és parketták, amelyek jelentős a formaldehid kibocsátása.

Tipp:

Penészes helység festése előtt mindenképpen ajánlott egy penészmentesítő kezelés elvégzése. Vigyázat! A dohos szag könnyen beissza magát a bútorkárpitokba, lakástextilekbe, könyvekbe. Ha a könyveket hosszú ideig dohos helyen tároljuk, átveszik a penész kellemetlen szagát.

Miért az ózon a legjobb a penész ellen?


Nagyon fontos, hogy az ózonos kezelés vegyszermentes eljárás, ugyanakkor a leghatékonyabb a penészgombák elpusztításában. Az ózon nem csak a látható penészt pusztítja el, hanem kiírtja a penészgomba spóráit a helyiség minden pontján és a levegőben is, ezzel megakadályozza a szaporodásukat, és megszünteti a penészgombaspórák egészségre káros hatását. A kifejlett - moha szerű - penésztelepekkel szemben az ózon hatása látványos, a penész elpusztul, kifehéredik, porózussá válik és egyszerűen letörölhető. Rendszeres ózonkezelés a penészgomba számára ideális környezetben is képes visszatartani a penész elszaporodását. Az ózonos kezelés nem igényel semmilyen előkészületet, vagy a helyiség kipakolását.

Mit kell tenni a penészmentesítés után?

Az ózonos penészmentesítés után garantáltan higiénikus lesz a környezet, azonban a penészfolt a falon megmaradhat mert a penészgomba festékanyaga elszínezheti a falat. Ezt próbálja meg enyhe tisztítószeres vízzel eltávolítani.

A penészfoltok helyi kezelése nem megoldás!
A penészesedés legnagyobb egészségügyi veszélyét a penészspórák jelentik amelyek jelen vannak a helyiség minden pontján. Ha csak a foltot pusztítja el, akkor a veszély ugyanúgy megmarad, csak átmenetileg nem látható. Az ózonos kezeléssel nem csak a falon lévő penészfolt pusztul el, hanem a helyiség levegőjében lévő penészspórák is.
A penész ellen vegyszerek veszélye! A penészfoltot vegyszerrel lefújni annyit tesz mint kicserélni az egyik káros anyagot egy másikra.

Hogyan történik?

Az ózonos fertőtlenítő eljáráshoz egy mobil ózongenerátort helyezünk el a helyiségben, ami a beállított paramétereknek megfelelően elvégzi az ózonos fertőtlenítést, szagtalanítást.
Nincs szükség a helyiség kipakolására, a bútorok elmozdítására. A kezelés időtartama a helyiség méretétől függően 30-120 percet vehet igénybe.